Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μεξικό: xιλιάδες Ζαπατίστας κινητοποιούνται ενάντια στους πολέμους, διαγράφοντας τον «μύθο» της «ανυπαρξίας» τους

 

San Cristóbal de las Casas | Chiapas, Τσιάπας. Ζαπατίστας μοιράζει  ενημερωτικά φύλλα στους δρόμους του San Cristóbal de las Casas καλώντας να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι.



Messico: Migliaia di zapatisti si mobilitano contro le guerre, cancellando il “mito” della loro “inesistenza”

Μια άλλη γυναίκα από το San Andrés Larráinzar, με τον γιο της στην αγκαλιά, κάνει το ίδιο με τους αυτοκινητιστές, οι οποίοι κατεβάζουν το τζάμι και δέχονται με έκπληξη και φιλικά τα φυλλάδια με τα οποία προειδοποιούν ότι «είναι επείγον να υψώσουμε τη φωνή μας και να κινητοποιηθούμε». Ένας ηλικιωμένος ζαπατίστα επαναλαμβάνει τη σκηνή στο κεντρικό πάρκο, όπου οι τουρίστες και ο πληθυσμός του δημαρχείου κινηματογραφούν με τα κινητά τους τηλέφωνα τη γεμάτη από κόσμο πορεία των βάσεων υποστήριξης των ζαπατίστας από το Los Altos de Chiapas.

Gloria Muñoz Ramírez

Κατέβηκαν από το καρακόλ της Oventik με φορτηγά γεμάτα γυναίκες, αγόρια και κορίτσια που φορούν μπαλακλάβα. Τουλάχιστον τρεις γενιές ζαπατίστας συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο Μουσείο Ιατρικής Μάγια, για να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης παραταγμένοι στις ήδη παραδοσιακές τέσσερις φάλαγγες τους, με τέλεια σειρά. Νέοι και γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία και υψώνουν τις φωνές τους τραγουδώντας, διαβάζουν στην διάρκεια της πορείας το ανακοινωθέν με το οποίο τοποθετούνται απέναντι στους πολέμους που σαρώνουν τον κόσμο, ειδικά σε αυτόν που έχει ως σενάριο την Ουκρανία. Απαιτούν την επιβίωση των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, διαφοροποιώντας τους από τους κυβερνήτες τους.

 

«Ούτε Πούτιν ούτε Ζελένσκι», λένε κάποιες πινακίδες που φαίνονται σε ένα ατελείωτο ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Με αυτή την ευκαιρία οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν, όπως έκαναν σε άλλες κινητοποιήσεις ζαπατίστας. Αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι βγήκαν από τα καταστήματα για να παραλάβουν τα φυλλάδια και να βγάλουν φωτογραφίες. Οι βάσεις υποστήριξης άλλαξαν τη διαδρομή και διέσχισαν την αγορά του Άγιου Δομίνικου και περπάτησαν ανάμεσα στα πλήθη που κάνουν τα ψώνια τους την Κυριακή.

Οι ζαπατίστας αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους διαδρομή ακριβώς στην πλευρά της αποικίας Primero de Enero, όπου η καταστροφή του κοινωνικού ιστού είναι αντιληπτή λόγω του οργανωμένου εγκλήματος, των πολιτικών κομμάτων, των εκκλησιών και του κοινού εγκλήματος. Εκεί άρχισαν να μοιράζουν τα πληροφοριακά τους φύλλα και να φωνάζουν τα συνθήματά τους. Δεν ήταν λίγο πράγμα.


Το EZLN δείχνει τα μπράτσα του. Και το κάνει σε μια πολωμένη ατμόσφαιρα όπου κάθε κριτική στην εξουσία δυσφημίζεται. Χιλιάδες εμφανίστηκαν ταυτόχρονα σε αυτή την πόλη και στις δημοτικές πρωτεύουσες των Ocosingo, Palenque, Altamirano και Las Margaritas. Η δύναμη της παρουσίας τους διαψεύδει την επίσημη προπαγάνδα που διαδίδει ότι είναι διχασμένοι, ότι είναι ανύπαρκτοι, ότι είναι πέντε και δεν μετράνε πια. Πορεύτηκαν χαρούμενοι, περπάτησαν με τα πλακάτ και τα πανό τους κάνοντας έκκληση να αφυπνίσουν τον λαό του Μεξικού και του κόσμου, όπως πριν από 28, 20, 15, 10, 5 χρόνια, όπως έκαναν πάντα..

Αυτή η κινητοποίηση είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά το «Ταξίδι για τη Ζωή», la “Traversata per la Vita” που οδήγησε εκατοντάδες ζαπατίστας να διασχίσουν τους αγώνες από κάτω σε μια ντουζίνα ευρωπαϊκές χώρες. Για σήμερα κάλεσαν παλιούς και νέους γνωστούς τους για να διαδηλώσουν ενάντια στους καπιταλιστικούς πολέμους, αφού «δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Επίσης η Παλαιστίνη, το Κουρδιστάν, η Συρία, ο λαός των Μαπούτσε, οι αυτόχθονες λαοί σε όλο τον πλανήτη, και πολλές και πολλές ελευθεριακές διαδικασίες που δέχονται επίθεση, διώκονται, δολοφονούνται, φιμώνονται, παραποιούνται»..


“Δεν θα υπάρχει τοπίο μετά τη μάχη», γράφει ένα τεράστιο πανό που παραπέμπει στην πρόσφατη δήλωση στην οποία εξήγησαν ότι «πολλές κυβερνήσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με τη μία ή την άλλη παράταξη, κάνοντας το για οικονομικούς υπολογισμούς. Σε αυτούς δεν υπάρχει καμία ουμανιστική αξιολόγηση».

Μια νεαρή ζαπατίστα διαβάζει τη ανακοίνωση μέσα στο όχημα που οδηγεί την κινητοποίηση: «Εμείς οι άλλοι, εμείς οι άλλες, οι ζαπατίστας, που λέμε ότι ο πόνος σας είναι ο πόνος μας, κάνουμε μια έκκληση για να οργανώσουμε εμείς ως γυναίκες τους λαούς μας, ώστε ο καθένας που οργανώνεται στη δική του γεωγραφία και με το δικό του ημερολόγιο να σταματήσει τους άδικους πολέμους γιατί εμείς είμαστε οι πιο επηρεασμένες, είμαστε γυναίκες και είμαστε μητέρες». Χιλιάδες από αυτούς και αυτές περπατούν πίσω, η πλειοψηφία δεν ήταν γεννημένη εκείνη την 1η ιανουαρίου 1994, και σήμερα είναι τα στελέχη που κρατούν ζωντανό τον ζαπατισμό, χτίζοντας τη δική τους ατζέντα.


Foto: Luis Enrique Aguilar

13 μαρτίου 2022

Δείτε και στο σαιτ του  ELZIN βίντεο και φωτογραφίες

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου