Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

12 Οκτώβρη: «Παγκόσμια δράση για να σταματήσει ο πόλεμος κατά των λαών του Μεξικού και του κόσμου»

 

Παγκόσμια δράση για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του Κόσμου, ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς και τους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού

 

Παγκόσμια δράση για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του Κόσμου, ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς και τους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού

Προς τον Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης και το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Προς τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου,

Προς τα άτομα, τις συλλογικότητες και τους λαούς που υπερασπίζονται τη Ζωή.

Στις 12 Οκτωβρίου 1492 άρχισε να γράφεται μια νέα ιστορία: η Ιστορία της Ιθαγενικής Αξιοπρέπειας. Η δύναμη και η αποφασιστικότητα των ιθαγενών λαών, που καλλιεργήθηκε για πάνω από 531 χρόνια, αποκτά σήμερα νέα νοήματα: η αντιαποικιοκρατική αντίσταση των πρώτων αυτών λαών, η υπεράσπιση των εδαφών και των τρόπων διαβίωσης στον κόσμο, αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης στον αγώνα ενάντια στον ληστρικό και οικοκτόνο καπιταλισμό.

Σε ολόκληρη την Αμερική, η ιστορία των αγώνων για ελευθερία και δικαιοσύνη σημαδεύτηκε από τις αντιστάσεις των ιθαγενών λαών. Στο Μεξικό, αντιστάθηκαν στον πόλεμο της κατάκτησης, ενίσχυσαν τους λαϊκούς στρατούς στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, αγωνίστηκαν ενάντια στον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τις επεκτατικές του απόπειρες, συμμετείχαν στην αντίσταση κατά της γαλλικής αυτοκρατορίας, κατά της δικτατορίας του Porfirio Diaz και έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην Επανάσταση στους στρατούς υπό την ηγεσία του Villa και του Zapata.

 

 Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα), οι αυτόχθονες λαοί τροφοδότησαν τους λαϊκούς και εθνικοαπελευθερωτικούς στρατούς. Με την εξέγερση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, την 1η Ιανουαρίου 1994, και την συγκρότηση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, στις 12 Οκτωβρίου 1996, οι ιθαγενείς λαοί πέρασαν στην επίθεση ενάντια στην νεοφιλελεύθερη ολοκλήρωση και την επιταχυνόμενη λεηλασία της. Όπως  και στο παρελθόν, οι ιθαγενείς λαοί αντιστέκονται σήμερα στην νεοαναπτυξιοκρατία που επιχειρεί να παρουσιάσει την υφαρπαγή ως ευημερία.

Όσ@ς συνυπογράφουμε αυτές τις λέξεις έχουμε ανταποκριθεί πολλές φορές στο κάλεσμα των οργανωμένων ιθαγενών λαών σε δράσεις που πλαισιώνουν την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους αγώνες τους. Μας έμαθαν, όμως, όχι χωρίς δυσκολίες, να διευρύνουμε τη ματιά μας: κάθε αγώνας συνδέεται με άλλον, κάθε γειτονιά, φυλή, λαός, εθνότητα που αντιστέκεται είναι και ο κόσμος που αντιστέκεται.

Στους καθρέφτες της πραγματικότητας του πολέμου που αντιμετωπίζουν όσες και όσοι, από αρχαιοτάτων χρόνων, φροντίζουν και υπερασπίζονται τη μάνα γη απέναντι στην καπιταλιστική και πατριαρχική λεηλασία και εκμετάλλευση˙ στους καθρέφτες της απαξίωσης όσων διαφυλάττουν την αξιοπρέπεια της ύπαρξής τους,  ως αυτ@ που είναι, ενάντια στις αποικιοκρατικές προσπάθειες εξόντωσης, στους καθρέφτες των πολιτικών διώξεων, των εξαφανίσεων, των φυλακίσεων και των δολοφονιών όσων αγωνίζονται, οργανώνονται, αντιστέκονται και προστατεύουν τη Ζωή. Σε αυτούς τους καθρέφτες αντικατοπτρίζεται ο καπιταλιστικός πόλεμος ενάντια στη φύση και τη Ζωή, ένας πόλεμος που σήμερα αιματοκυλά ολόκληρη την εθνική και παγκόσμια επικράτεια.

Η ιστορική διάσταση της πρόκλησης των ζαπατιστικών λαών και του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου διαφαίνεται στο ίδιο το νόημα αυτού του καλέσματος: να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο  ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του Κόσμου. Ο αγώνας και η οργάνωση ενάντια στην αύξηση της στρατιωτικοποίησης στο Μεξικό σημαίνει, ταυτόχρονα, υπεράσπιση της θαυμάσιας δομής που έχουν επιτύχει οι ζαπατιστικές κοινότητες στα αυτόνομα εδάφη τους και προάσπιση της ελευθερίας οργάνωσης σε ολόκληρη τη χώρα. Η οργάνωση για να σταματήσει η προώθηση και η εκκίνηση μεγαπρογραμμάτων όπως το κακώς αποκαλούμενο Τρένο Μάγια, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos ή ο Διαωκεάνειος Διάδρομος σημαίνει επίσης υπεράσπιση του νερού, της ποικιλότητας, της κοινότητας, της γης, της αξιοπρεπούς ζωής.

Λίγους μήνες πριν τη λήξη μιας ακόμα εξαετούς θητείας της κακής κυβέρνησης, μπροστά στις πολλαπλές αποδείξεις ότι, εφόσον η καπιταλιστική Λερναία Ύδρα κυβερνά πίσω από κάθε χρώμα και κόμμα, το κάλεσμα των λαών σηματοδοτεί μια πορεία και έναν προορισμό αξιοπρέπειας. Ο πόλεμος στο Μεξικό είναι ένας πόλεμος ενάντια στη ζωή. Πρωταγωνιστές του είναι οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, τα κατασταλτικά όργανα του Κράτους, επίσημα και ανεπίσημα, η πολιτική τάξη στο σύνολό της, το Κράτος και οι θεσμοί του που συντηρούνται από τη διαφθορά. Ένα Καπιταλιστικό Ναρκοκράτος, όπως λένε οι σύντροφ@ς του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου.

Ήδη από το 2017 οι λαοί του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου μας καλούσαν να «αποδομήσουμε την εξουσία των από πάνω και να ανασυγκροτηθούμε όχι μόνο ως λαοί, αλλά ως χώρα, από τα κάτω και αριστερά, να ενωθούμε σε μια ενιαία οργάνωση στην οποία η αξιοπρέπεια θα είναι η τελευταία μας λέξη και η πρώτη μας πράξη. Σας καλούμε να οργανωθούμε και να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, να μη φοβηθούμε να συγκροτηθούμε και να φυτευτούμε πάνω στα ερείπια που άφησε ο καπιταλισμός». Να συγκροτηθούμε και να φυτευτούμε πάνω στα ερείπια που άφησε ο καπιταλισμός. Με αφετηρία την αυτονομία, τον αυτοπροσδιορισμό, το «διοικούμε υπακούοντας» και την υπεράσπιση της Ζωής, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τα άτομα και οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο συμμετέχουμε στο κάλεσμα για Παγκόσμια Δράση ώστε να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του Κόσμου, ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς και τους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού, διοργανώνοντας φόρουμ, μοιράζοντας κείμενα, κάνοντας γκράφιτι ή οποιαδήποτε ενέργεια συμβάλλει στην καταγγελία του πολέμου κατά των λαών.

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του Κόσμου!

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς!

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού!

Ζήτω η Ζωή που δημιουργεί η αντίσταση!

Δήλωσε τη δράση σου και στείλε φωτογραφίες, βίντεο κλπ στην ηλεκτρονική διεύθυνση cnicomunicacion@gmail.com.

 Πηγη: paliacatezapatista.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου