Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Οι διεθνιστές εξηγούν γιατί πηγαίνουν στη Ροζάβα

 

Η Διεθνιστική Κομμούνα είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να εκπαιδευτούν στην ιδεολογική βάση του επαναστατικού κινήματος στο Κουρδιστάν και να συμμετάσχουν στην επανάσταση στη Ροζάβα.

 

Gli internazionalisti spiegano perché vanno in Rojava.

Για να μοιραστούμε λίγο την πραγματικότητα των διεθνιστών που έρχονται στη Ροζάβα, η Κομούνα ζήτησε από μερικά μέλη της διεθνιστικής Κομούνας να μας πουν ποια είναι τα κίνητρά τους και τι τους έχει εντυπωσιάσει περισσότερο μέχρι στιγμής.

Ο Bruno από την Γερμανία: Είμαι ένας διεθνιστής από την Ευρώπη. Ήρθα στη Ροζάβα γιατί η ιδεολογία του κουρδικού κινήματος ελευθερίας και ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός είναι μεγάλες πηγές ελπίδας και κατανόησης.

Προέρχομαι από τη ριζοσπαστική αριστερά στη Γερμανία. Εκεί είδα ότι η νοοτροπία του συστήματος δεν σταματάει στην αριστερά. Ο ατομικισμός, ο ελευθερισμός, η πατριαρχική συμπεριφορά, ο ρεφορμισμός ή μια μεγάλη έλλειψη ελπίδας είναι κυρίαρχα φαινόμενα.

 

Ήρθα εδώ για να αναπτύξω μια στάση, μια συμπεριφορά προς την επανάσταση που μπορεί να διαρκέσει μακροπρόθεσμα και να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Η ζωή και οι κοινωνίες στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένες, πολύ απομονωμένες από τον καπιταλισμό και μακριά από μια συλλογική κατανόηση. Αυτό μας δυσκολεύει να ζήσουμε μια ζωή σύμφωνα με τις κοινοτικές και σοσιαλιστικές αρχές.

bruno.jpg

Στην εποχή μας, μια από τις σημαντικότερες επαναστάσεις των καιρών μας λαμβάνει χώρα στη Ροζάβα και το Κουρδιστάν. Για τους επαναστάτες και όλους όσους αναζητούν μια διέξοδο από την καπιταλιστική κυριαρχία, είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς και μια σπίθα ελπίδας. Η υποστήριξη και η υπεράσπιση αυτής της σπίθας ελπίδας, μέσω των δημοσίων σχέσεων και του έργου των μέσων ενημέρωσης, με την εκπαίδευση και την επιστροφή από τη γη είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ήρθα εδώ.

Για να γνωρίσουμε την επανάσταση στη Ροζάβα, η διεθνιστική κομμούνα είναι ο ιδανικός τόπος. Εδώ μπορούμε να μάθουμε τον πολιτισμό της περιοχής, τη γλώσσα και τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της επανάστασης.

Επιπλέον, η κοινή ανταλλαγή για την κατάσταση στις χώρες προέλευσης μας είναι μια πολύτιμη εμπειρία. Εδώ λαμβάνει χώρα μια διαδικασία συνειδητοποίησης και προσφέρει τη δυνατότητα να οργανωθούμε σύμφωνα με τις επαναστατικές ανάγκες για να βρει κανείς τη θέση του σε διαφορετικές εργασίες.

Είναι το ιδανικό μέρος για να γνωρίσουμε για την επαναστατική διαδικασία εδώ και να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε σε τοπικό επίπεδο.

Το να ζεις και να μαθαίνεις στη συλλογικότητα, να βοηθά ο ένας τον άλλον να εξελιχθεί, να στοχάζεσαι σχετικά με τη νοοτροπία του συστήματος και την πατριαρχία και να αλλάζεις είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Η κατανόηση της κριτικής, δηλαδή ως κάτι που μας κάνει να προχωρούμε μπροστά και μας βοηθά να αλλάζουμε, αντί να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από τους άλλους με αυτήν, είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της αλληλοβοήθειας. Μετά από λίγο χρόνο συμβίωσης και κριτικής ο ένας στον άλλο, προκύπτει μια βαθιά κατανόηση και σύνδεση μεταξύ μας. Αυτές οι συνδέσεις είναι αυτό που χρειάζεται η επαναστατική οργάνωση και είναι δυνατό εδώ στη διεθνιστική κομμούνα να οικοδομήσουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε και να αναπτύσσουμε μαζί.

Η Tekoşer από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Έφτασα στη Ροζάβα στις αρχές του 2020. Ήρθα εδώ με την πρόθεση να λάβω μέρος στην επανάσταση και να μάθω από το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, από την δεκαετή εμπειρία στην επαναστατική πρακτική. Έφτασα στη Rojava με λίγες προσδοκίες, αλλά κάτι που με εξέπληξε ήταν η πραγματική αίσθηση της κοινότητας που είναι ακόμα πολύ ζωντανή εδώ, αλλά έχει σχεδόν πεθάνει στην Ευρώπη. Στη Ροζάβα, και αλλού στη Μέση Ανατολή, η κοινωνία εξακολουθεί να αναπνέει και η Επανάστασή μας όχι μόνο τη συντηρεί αλλά τη μεταφέρει σε ένα νέο επίπεδο ανάπτυξης. Στο πρώτο χωριό που έμενα, οι πολίτες γείτονες μας έφερναν συχνά γιαούρτι και φαγητό φτιαγμένο από αυτούς. Εκείνη την εποχή, αυτό το είδος συμπεριφοράς ήταν πολύ περίεργο για εμένα, αλλά σύντομα κατάλαβα ότι έτσι θα πρέπει να είναι η κοινωνία. Φυσικά, αυτό το να προσφέρεις χωρίς προσδοκία ανταπόδοσης επιστρέφει πίσω, ανταποκρίνεται.

00tekos-er.jpg

Είναι σημαντικό για εμάς, ως επαναστάτες που μεγαλώσαμε στην καρδιά του νεοφιλελευθερισμού, να μάθουμε από τον τρόπο ζωής που εξακολουθεί να επιβιώνει στη Ροζάβα. Όλο το διάστημα που βρίσκομαι στη Ροζάβα, έχω βιώσει αυτόν τον τρόπο ζωής σε κάθε χωριό που έχω βρεθεί. Πολλές από αυτές τις οικογένειες έχουν δώσει τόσα πολλά για να δουν την επιτυχία της Επανάστασης. οι μάρτυρες τους και η δράση τους στο κίνημα αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ μας και κάθε σύντροφος νιώθει μέλος της οικογένειας. Πέρα από την εμπειρία της κοινωνίας εδώ, η εκπαίδευση του κινήματος ήταν η μεγαλύτερη επίδραση στην προσωπική μου εξέλιξη. Η αμφισβήτηση της βαθιάς επιρροής της πατριαρχίας ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το υπόβαθρό μου, και χωρίς αυτήν την εκπαίδευση μπορώ να πω με ασφάλεια ότι όχι μόνο δεν θα είχα εργαστεί για να την ξεπεράσω, αλλά δεν θα είχα συνειδητοποιήσει την έκταση της επιρροής. Αυτού του είδους οι αγώνες είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη μιας πραγματικά επαναστατικής και μαχητικής, στρατευμένης νοοτροπίας και κάτι που δεν μπόρεσα να βρω έξω από το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα.

Ο Christoph από την Ελβετία: Ήρθα στη Ροζάβα με ένα μείγμα σοβαρής ανησυχίας για την αλλαγή του κόσμου και λίγη επιθυμία για περιπέτεια. Ήξερα λίγα για την επανάσταση πριν έρθω εδώ, αλλά δεν γνώριζα τίποτα για την κουρδική κουλτούρα. Έτσι, η διεθνιστική Κομούνα με τη λειτουργία της να είναι μια διασύνδεση μεταξύ της τοπικής κουλτούρας, της ιδεολογίας και της επανάστασης και του τόπου από όπου προέρχομαι, είναι πραγματικά πολύ χρήσιμη για εμένα. Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλους τους φίλους που έβαλαν πολύ κόπο και ενέργειες για να την χτίσουν.

Στους 2 μήνες από τότε που είμαι εδώ, οι απόψεις μου για πολλά πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Με αρκετό χώρο μακριά από το Σύστημα, από την ιδεολογία του και τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωσα, είναι πολύ πιο εύκολο να βλέπω καθαρά πώς αυτές έχουν επηρεάσει τον χαρακτήρα μου. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον μαζί στην κοινότητα για να καλλιεργήσουμε ενεργά αυτήν την εσωτερική διαδικασία. Φυσικά αισθάνομαι συχνά μπερδεμένος με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανάγκες μου εξαιτίας αυτού, πράγμα που δεν με κάνει να νιώθω πολύ άνετα. Έχω λιγάκι μια κρίση ταυτότητας εδώ. Αλλά το να παλεύουμε με τον εαυτό μας είναι στην πραγματικότητα ο στόχος. Φυσικά βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε αυτό. Μιλάμε επίσης πολύ για το τι είναι μια επαναστατική προσωπικότητα και ποιες μέθοδοι και αγώνες χρειάζονται για να εξελιχθεί κάποιος.00chris.jpg

Υπήρξαν κάποιες στιγμές για τις οποίες έχω πολύ καλές αναμνήσεις. Μια για παράδειγμα ήταν η μέρα που αναλύσαμε και κριτικάραμε έντονα την προσωπικότητα του άλλου μετά από δύο εβδομάδες αυτο-οργανωμένου εκπαιδευτικού μπλοκ. Το να είμαι εκεί και να δέχομαι όλες τις κρίσεις από φίλους, γνωρίζοντας ότι ο καθένας από αυτούς θέλει μόνο το καλύτερο για μένα, ήταν ένα πολύτιμο δώρο, περισσότερο από ό,τι μπορούσα να φανταστώ πριν. Μια άλλη φορά επισκεφτήκαμε μια οικογένεια με τρία παιδιά και σταματήσαμε για τη νύχτα. Η πρόσκληση και η θερμή υποδοχή και η φροντίδα ήταν πολύτιμη. Η χαρούμενη αλληλεπίδραση με τα παιδιά και ο κοινός τρόπος δράσης είναι επίσης καλές αναμνήσεις. Και τέλος: Μου αρέσει πολύ να χορεύω τους παραδοσιακούς κουρδικούς χορούς. Έγινε μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στην κοντινή πόλη. Πιάναμε ο ένας το χέρι του άλλου και σχηματίζαμε έναν τεράστιο κύκλο καθώς χορεύαμε. Αυτό μας ένωνε όλους με κάποιο τρόπο.

Ο Otelo από την Πορτογαλία: Στη χώρα μου δεν ήξερα τι να κάνω, πώς να ζω. Δεν δεχόμουν ούτε άντεχα να υποφέρω να είμαι ενσωματωμένος στο σύστημα, να ζω μια ατομικιστική ζωή και να είμαι ένα όργανο του καπιταλιστικού συστήματος. Το μόνο σωστό ήταν να αγωνίζομαι για μια επανάσταση, αλλά δεν υπήρχε ένας επαναστατικός αγώνας, που να αντιτίθεται πραγματικά και ενεργά στο σύστημα, στον οποίο θα μπορούσα να συμμετάσχω, ούτε ήμουν σε θέση να αναπτύξω τον δικό μου, όντας γενικά απομονωμένος και περιτριγυρισμένος από ελευθερισμό. Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, η επανάσταση της Ροζάβα και το κουρδικό κίνημα ελευθερίας μου φάνηκαν μια κορυφή ελπίδας για μια αληθινή και παγκόσμια απελευθέρωση, ένας επαναστατικός αγώνας που προσφέρει μια εναλλακτική στο καπιταλιστικό σύστημα του 21ου αιώνα, ένας αγώνας που είναι ικανός να επανεφεύρει τον εαυτό του μέσα από την κριτική και την αυτοκριτική, να απορρίψει τον φιλελευθερισμό και να αντιταχθεί στις ρίζες της καταπίεσης, τις ρίζες του πατριαρχικού κρατικού συστήματος παλαιού 5.000 έτη.

Για πολύ καιρό σκεφτόμουν να πάω στη Ροζάβα, να αναζητήσω μια ζωή με νόημα και να εξελιχθώ ως επαναστάτης. Σε αυτό, η Διεθνιστική Κομμούνα έχει αναδειχθεί ως ένα μέσο για να φτάσω στη Ροζάβα και να εμπλακώ στο κουρδικό επαναστατικό κίνημα, να δω τον ιδεολογικό σχηματισμό και να κατανοήσω καλύτερα πώς μπορώ να αναπτύξω έναν επαναστατικό αγώνα στη χώρα μου, ακόμα κι αν αυτός είναι ακόμη πολύ μακρινός στόχος. Νομίζω ότι προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους διεθνιστές σε όλο τον κόσμο να δουν την πραγματικότητα ενός επαναστατικού κινήματος και να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο που έχει η φιλελεύθερη ιδεολογία στην αποτροπή της ανάδυσης επαναστατικών αγώνων και πώς μπορούμε να αγωνιστούμε για να την ξεπεράσουμε. Φυσικά έχει επίσης τη δυναμική να ενισχύει τους διεθνιστικούς δεσμούς, όχι μόνο με το κουρδικό κίνημα αλλά και μεταξύ των χωρών των διεθνιστών που συγκεντρώνονται εδώ, και να μάθουν επίσης ο ένας από τον άλλον.00otelo.jpg

Εδώ, εμπλέκοντας τον εαυτό μου μέσω της Διεθνιστικής Κομμούνας στο επαναστατικό κίνημα και τις μεθόδους του, αναπτύσσω μια καλύτερη σύνδεση μεταξύ θεωρίας και πράξης, και μεταξύ συναισθήματος, σκέψης και δράσης, δηλαδή στην κοινοτική ζωή, και με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσω μια σειρά από πτυχές για να οικοδομήσω μια επαναστατική στάση. Για αυτό το κίνημα, η εσωτερική πάλη είναι ίσως η πιο σημαντική, αφού είναι απαραίτητο οι επαναστάτες να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές τους, εάν ο στόχος τους είναι να τις διαδώσουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια, η κριτική και η αυτοκριτική αποκτούν ύψιστη σημασία, καθώς οι χαρακτήρες μας έχουν διαμορφωθεί βαθιά από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε.

Ένα πράγμα που μπορώ να πω είχε ιδιαίτερη επιρροή πάνω μου ήταν η πλατφόρμα, η οποία πραγματοποιείται στο τέλος μιας εκπαίδευσης. Εδώ ο καθένας αναλύει τον εαυτό του και τη συμμετοχή του στην εκπαίδευση και στη συνέχεια αναλύεται και κρίνεται από τους συντρόφους του. Αυτά δεν έχουν σκοπό να αποθαρρύνουν, αλλά να βοηθήσουν και να ωθήσουν όλους να βελτιώνουν τον εαυτό τους ως επαναστάτες. Από την εμπειρία μου, αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή ανανέωσης της επαναστατικής προοπτικής και νοοτροπίας.

Πηγή : aenaikinisi.wordpress.com/2022/01/12

Από https://anfenglishmobile.com/

https://www.infoaut.org/conflitti-globali/gli-internazionalisti-spiegano-perche-vanno-in-rojava

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου