Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Η ΤΣΙΑΠΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

 


 Να σταματήσουμε τώρα τις επιθέσεις στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ


Θα προβληθεί live στη σελίδα fb Το Καραβάνι των Ζαπατίστας (https://www.facebook.com/karavanizapatista)

Συμμετέχουν:

– Diana Itzú Gutiérrez Luna, Δίκτυο Αντίστασης και Εξέγερσης “AJMAQ” (Jovel, Τσιάπας)
– Raul Romero, “Llegó la Hora de los Pueblos” (συλλογικότητα στήριξης των CNI-EZLN, Πόλη του Μεξικού)
– Αλέξανδρος Ηλιόπουλος, μέλος των καραβανιών αλληλεγγύης το 2020-2021

Όσο οι ζαπατίστας και το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο βρίσκονταν στο Ταξίδι για τη Ζωή στην Ευρώπη των αντιστάσεων, στην Τσιάπας συνεχίζονταν οι παραστρατιωτικές επιθέσεις από ομάδες που συνδέονται άμεσα με όλες τις κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές), τους στρατούς και τις αστυνομίες που επιχειρούν στην περιοχή, τα κυβερνητικά συνδικάτα καφεπαραγωγών ή ένοπλες ομάδες που επιδιώκουν την υφαρπαγή της γης για εμπορευματικούς σκοπούς. Συνεχίζονται με τον ίδιο βίαιο τρόπο οι απαγωγές, οι εμπρησμοί, οι εκτοπισμοί οικογενειών, η υφαρπαγή ανακτημένων εδαφών, η καταστροφή καλλιεργειών, σχολείων και άλλων δομών στις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες. (1)

 Παρά την «κυβερνητική αλλαγή» του σοσιαλδημοκρατικού συνδυασμού του Λόπες Ομπραδόρ, η νεοφιλελεύθερη πολιτική συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα όπως και οι δολοφονικές πρακτικές στις ιθαγενικές κοινότητες. Οι πρόσφατες παραστρατιωτικές επιθέσεις στο Μοϊσές Γκάντι, στο Νουέβο Σαν Γκρεγκόριο, στην κοινότητα Αλντάμα, στην περιοχή του Ακτεάλ (2), στο Καρακόλ Πάτρια Νουέβα – Δήμος Οκοσίνγκο είναι μερικές μόνο από τις πολλές μαρτυρίες βαρβαρότητας που οδηγούν σε μαζικές μεταναστεύσεις. Οι παραστρατιωτικοί, εκπαιδευμένοι ήδη από το 1994 και μετά στα βουνά της Τσιάπας από τον κυβερνητικό στρατό και τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, έχουν αναλάβει το βρώμικο έργο της εξολόθρευσης των ιθαγενών που εξεγείρονται.

Η πολιτεία της Τσιάπας, πολύτιμη για τις ανάγκες του κεφαλαίου καθώς τροφοδοτεί με νερό και αγροτικά προϊόντα όλη τη χώρα, πρέπει να παραδοθεί στις πολυεθνικές εταιρείες και τη ντόπια ολιγαρχία. Το ίδιο και άλλες πολιτείες όπου πρόκειται να γίνουν μεγάλα έργα (Τρένο Μάγια, Πλάνο Πουέμπλα – Παναμά, Ισθμός Τεγουαντεπέκ) στην Οαχάκα, την Κιντάνα Ρου, την Γιουκατάν και την Πουέμπλα μεταξύ άλλων. Η οικονομική εκμετάλλευση της περιοχών αυτών είναι δεδομένη για το κράτος και το κεφάλαιο όπως άλλωστε και η καταστολή αυτών που αντιστέκονται στα σχέδιά τους. (3)

Η μεγάλη συγκέντρωση στρατού το τελευταίο διάστημα στην Τσιάπας με πρόσχημα το μεταναστευτικό και το ναρκεμπόριο, η ανεμπόδιστη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων που τρομοκρατούν, όχι μόνο τις βάσεις στήριξης των ζαπατίστας, αλλά και οποιονδήποτε αντιδρά στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, οδηγούν την περιοχή στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου.

Στην Τσιάπας, όπου οι ιθαγενικές κοινότητες ζούνε διαρκώς υπό διωγμό και καταστολή, οι ζαπατίστας έχουν δώσει μια νέα πνοή αγώνα, αντίστασης, αυτονομίας και αυτοοργάνωσης της τοπικής παραγωγής, της οικολογικής διαχείρισης των εδαφών, της υγείας, της παιδείας και των τεχνών. Οι αυτοοργανωμένες αυτόνομες κοινότητές τους είναι και θα συνεχίσουν να είναι εμπόδιο στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου. Ο αγώνας τους είναι αγώνας για τη ζωή. Είναι και δικός μας. Μας εμπνέει και μας ζεσταίνει εδώ και 30 χρόνια.

Διοργάνωση: Πανελλαδικός Συντονισμός για το ταξίδι των ζαπατίστας

(1) https://t.me/COTRIC/305

(2) https://frayba.org.mx/accion-urgente-riesgo-inminente-a-la-vida-e-integridad-fisica-y-psicologica-de-la-sociedad-civil-de-las-abejas-de-acteal-y-de-la-poblacion-tsotsil-de-la-region/

(3) Με το Νόμο της 22/11/2021 οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεώθηκαν να δώσουν την άδεια να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα μέσα σε 5 μέρες, πριν ακόμα περάσουν από κοινοτικό και περιβαλλοντικό έλεγχο , πράγμα που σημαίνει ότι πρώτα θα καταστραφούν οι περιοχές και μετά θα συζητηθεί αν αυτό έγινε νόμιμα!

Πηγή:  https://paliacatezapatista.wordpress.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου