Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Vive La Kommune 1871-2021: 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα (Επετειακό Αφιέρωμα)

 

 

Vive La Kommune 1871-2021: 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα

 

Προλογικό- επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης

 Προλογικό

For The ACt 18 Of The Yellow Vest Protest, Yellow Vests And March For The Climate Protest Together

 Φέτος γιορτάζουμε τα 150 χρόνια (1871-2021) από την Παρισινή Κομμούνα,είπα να προλάβω τον χρόνο και να της κάνω ένα αξιοπρεπές επετειακό αφιέρωμα γιατί εκτός των άλλων την αισθάνομαι σαν συγγενή μου, σαν την προγιαγιά μου… εσείς; …

 

 

 


Επετειακό Αφιέρωμα

commune3

Με αφορμή τα 150 χρόνια (1871-2021) από την Παρισινή Κομμούνα, δείτε ένα επετειακό αφιέρωμα:


Το αφιέρωμα αποτελείται από 3 μέρη:

Ι. Κείμενα και ντοκουμέντα για την Παρισινή Κομμούνα

 

ΙΙ.  Βιβλία για την Παρισινή Κομμούνα

 

ΙΙΙ. Ντοκιμαντέρ &Ταινίες για την Κομμούνα


 Δείτε επίσης:

α) Κομμούνα: Λέξεις για την Ιστορία
 
«Η φράση «le régime communard» είναι συχνότατη στις εχθρικές καταγραφές μεταξύ 1871 και 1875, όταν η Κομμούνα περιγράφεται από τους αντιπάλους της ως το «καθεστώς» της βαρβαρότητας των κομμουνάρων. Στην πραγματικότητα, η χροιά ήταν τόσο περιφρονητική όσο και στα ελληνικά στις λέξεις «το κομούνι, τα κουμούνια» κλπ. Ήδη, όμως, εντός της ίδιας δεκαετίας, η λέξη communard άρχισε σιγά-σιγά να αποφορτίζεται από τον υποτιμητικό και μειωτικό χαρακτήρα της μέσα σε συγκεκριμένα συμφραζόμενα λόγου…»
 
Πηγή:  Κομμούνα: Λέξεις για την Ιστορία
 
 β) Bruno Braquehais: Ο άνθρωπος που φωτογράφισε την Παρισινή Κομμούνα
 
Ο Bruno Braquehais ήταν ένας από τους ελάχιστους φωτογράφους που κατέγραψε την Κομμούνα του Παρισιού το 1871. Οι εικόνες του είναι χαραγμένες στη συλλογική μας μνήμη, ωστόσο ο Braquehais δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Ο κωφάλαλος φωτογράφος από την Dieppe απαθανάτισε το επαναστατικό γεγονός και 28 από αυτές τις φωτογραφίες, που ανήκουν στις συλλογές του Μουσείου Seine-Saint-Denis, παρουσιάστηκαν στη βιβλιοθήκη πολυμέσων της Dieppe τον Απρίλιο του 2018.
 
 
 
γ) Η παρισινή κομμούνα (1871) και η Ελλάδα (διατριβή)
 
Περίληψη
Η παρούσα διατριβή στοχεύει στη μελέτη της πρόσληψης της Παρισινής Κομμούνας στην Ελλάδα. Αποτελείται από τρεις επιμέρους θεματικές, ήτοι: α) την πρόσληψη του γαλλοπρωσικού πολέμου στην Ελλάδα και τη συγκρότηση ελληνικών εθελοντικών σωμάτων στο πλευρό της Γαλλίας σε συνδυασμό με το τελευταίο ταξίδι του μελλοντικού κομμουνάρου Gustave Flourens στο ελληνικό βασίλειο, β) την πρόσληψη των γαλλικών εξελίξεων στην Αθήνα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1871, γ) τη συμμετοχή Ελλήνων στην Κομμούνα του Παρισιού. […] Όλη η διατριβή εδώ:

https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/38773

δ)   Όταν η Παρισινή Κομμούνα εμβολίαζε μαζικά τον εξεγερμένο πληθυσμό της

 Με τον εορτασμό των 150 χρόνων της Κομμούνας του Παρισιού να συμπίπτει χρονικά με τις σοβαρές αναταράξεις που προκαλούν στο εσωτερικό της αριστεράς τα εμβόλια και τα λοιπά μέτρα κατά της πανδημίας, τίποτα πιο λογικό από το να αναρωτηθούμε ποια άραγε ήταν η πολιτική που ακολούθησε αυτή που κατά τον Μαρξ ήταν «η πρώτη επανάσταση του προλεταριάτου», στο -καυτό σήμερα- ζήτημα του εμβολιασμού του λαού κατά των επιδημιών.

Πηγή:  https://autonomidrasi.com/2021/12/27

 

 


 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου