Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ενημέρωση απο το αντικαπιταλιστικό σεμιναριο στην Τσιάπας



Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ



Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία στο σεμινάριο της ακτιβίστριας από το Κουρδιστάν Havin Güneser, η οποία έκανε μια περιεκτική ανασκόπηση του αγώνα των Κούρδων και ιδιαίτερα του ρόλου των γυναικών σε αυτόν.Στις 3 του Μάη ξεκίνησε στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ της Τσιάπας του Μεξικού το σεμινάριο «H κριτική σκέψη ενάντια στην ύδρα του καπιταλισμού». Το κάλεσμα έγινε από τον ΕZLN, τον ζαπατίστικο στρατό για την εθνική απελευθέρωση, και το Πανεπιστήμιο της Γης (CIDECI), το οποίο φιλοξένησε τις σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες, θέσεις και προτάσεις εκατοντάδων συμμετεχόντων από το Μεξικό και ολόκληρο τον κόσμο.
Παρά την μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών επιθέσεων κοντά σε ζαπατίστικες κοινότητες, παρά την ολοένα εντονότερη επιθετικότητα παραστρατιωτικών ομάδων και τον ασταμάτητο πόλεμο των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης ενάντια στους Ζαπατίστας, ή καλύτερα, για αυτούς ακριβώς τους λόγους και πολλούς ακόμα, έλαβε χώρα για μια ολόκληρη εβδομάδα το σεμινάριο ενάντια στην «ύδρα» του καπιταλισμού που έχει εξαπλώσει την κυριαρχία της παγκοσμίως. Το ίδιο μαύρο σύννεφο, ο καπιταλισμός, βρίσκεται πάνω από όλους μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό το θανατηφόρο σχέδιο που εκτοπίζει, καταστρέφει, εξαφανίζει και δολοφονεί μπορεί να πάρει αμέτρητες μορφές όσες και τα κεφάλια του μυθολογικού τέρατος της λερναίας ύδρας. Πρόκειται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα. 



Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, ήταν τόσο ισχυρό κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου το αίσθημα του επείγοντος της κατάστασης και της ανάγκης να διαχυθεί το μήνυμα της ενότητας, της οργάνωσης και της αλληλεγγύης για να αλλάξει η πορεία του μέλλοντός μας.

sbvs
Ο εξεγερμένος υποδιοικητής Marcos (ο οποίος πλέον ονομάζεται Galeano, καθώς πήρε το όνομα του δάσκαλου Galeano που δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς τον Μάη του 2014 στο caracol της Realidad) περιέγραψε τις σκέψεις, τους ήχους, τις ματιές και τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν τον αγώνα των Ζαπατίστας ενάντια στον καπιταλισμό. Με τον μεταφορικό και αλληγορικό λόγο του περιέγραψε το τι σημαίνει για τους Ζαπατίστας το χτίσιμο ενός νέου κόσμου «από τα κάτω και από τα αριστερά». «Για εμάς η εξέγερση είναι η άρνηση του συστήματος, η αντίσταση είναι το ναι σε μια άλλη δυνατή πραγματικότητα… 

Ο κοινός αγώνας μας είναι αυτός που μεταμορφώνει τον πόνο σε οργή, την οργή σε εξέγερση, την εξέγερση σε αύριο…» Αναφέρθηκε στην πολύ σκοτεινή μεξικάνικη πραγματικότητα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σημερινή μας πραγματικότητα μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: Ayotzinapa» κάνοντας αναφορά στη βίαιη εξαφάνιση των 43 φοιτητών της αγροτικής σχολής της Ayotzinapa τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τα λόγια του εξεγερμένου υποδιοικητή Moisés ήταν μια πολύ δυνατή και ξεκάθαρη απεικόνιση του 30χρονου αγώνα των Ζαπατίστας και των διδαγμάτων αυτού. Μια ζωντανή ιστορία, από την άφιξη της πρώτης ομάδας των παράνομων (και μη αυτόχθονων) ανταρτών τη δεκαετία του 1980, μέχρι την ένοπλη εξέγερση του 1994 και στη συνέχεια τη μετατροπή του κινήματός τους σε ένα εξελισσόμενο πείραμα για την αυτονομία, την αυτάρκεια και την αντίσταση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λάθη και τις αποτυχίες του πειράματος, καθώς και στο λάθος που κάνουν πολλοί αλληλέγγυοι και υποστηρικτές του αγώνα τους να τους «εξιδανικεύουν». Μία από τις πολύ χαρακτηριστικές φράσεις του και η μοναδική συμβουλή που δόθηκε από την πλευρά των Ζαπατίστας ήταν η εξής: «Η καταιγίδα έρχεται, πρέπει να οργανωθείτε συλλογικά». Και στη συνέχεια: «Δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε οδηγίες, αλλά για να προκαλέσουμε σκέψη. 

zap1Χωρίς οργάνωση δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της δύναμης της καπιταλιστικής ύδρας και της κυλιόμενης καταστροφής του παγκόσμιου χάους που προκαλεί».
Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία στο σεμινάριο της ακτιβίστριας από το Κουρδιστάν Havin Güneser, η οποία έκανε μια περιεκτική ανασκόπηση του αγώνα των Κούρδων και ιδιαίτερα του ρόλου των γυναικών σε αυτόν.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης φιλόσοφοι, ιστορικοί, συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, καθώς και συγγενείς των 43 φοιτητών της Ayotzinapa.
Η λέξη που ακούστηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ήταν η «οργάνωση». Απαιτείται οργάνωση για τη νίκη ενάντια στον καπιταλισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου