Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ(EZLN)


EZLN σπάει το στρατιωτικό κλοιό, καταλαμβάνει εδάφη & ιδρύει 7 νέα καρακόλ, αυτόνομους δήμους & κέντρα αυτόνομης αντίστασης και Ζαπατιστικής εξέγερσης.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ(EZLN)   
ΜΕΞΙΚΟ
ΚΑΙ ΣΠΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ,
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,
ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ-ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΤΗ,
ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ:
ΑΔΕΛΦΟΙ, ΑΔΕΛΦΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙΕΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΪΣΣΕΣ,
Σας μεταφέρουμε εδώ το λόγο μας ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι, εχθές, σήμερα και αύριο, πάντα ο ίδιος γιατί είναι  λόγος της αντίστασης και της εξέγερσης.

Τον Οκτώβριο του 2016, σχεδόν πριν από τρία χρόνια, στη 20η επέτειό τους οι αδελφοί λαοί, που είναι οργανωμένοι στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI), μαζί με τον EZLN δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην επίθεση για την υπεράσπιση του εδάφους και της μάνας-γης. Διωκόμενοι από τις δυνάμεις της κακής κυβέρνησης, τους κασίκες, τις ξένες εταιρείες, τους εγκληματίες και τους νόμους, απαριθμώντας θανάτους, αδικίες και εξαπάτηση, οι ιθαγενείς λαοί, οι προστάτες της γης, συμφωνήσαμε να περάσουμε στην επίθεση και να διευρύνουμε τον λόγο και την πράξη της αντίστασης και της εξέγερσης.

 

Με τον σχηματισμό του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και τον ορισμό της εκπροσώπου του, Marichuy,  το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο ανέλαβε το καθήκον να μεταφέρει στους αδελφούς και τις αδελφές από την ύπαιθρο και την πόλη τον λόγο της επαγρύπνησης και της οργάνωσης. Ο EZLN πέρασε επίσης σε αγωνιστική επίθεση: στον αγώνα του λόγου, της ιδέας και της οργάνωσης.

Σήμερα ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουμε στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο-Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και στην εκπρόσωπό του. Οι λαοί του θα πουν αν τηρήσαμε τον λόγο μας. Ωστόσο, δεν το οφείλουμε μόνο σε αυτούς αλλά και στις οργανώσεις, στις ομάδες, στις συλλογικότητες και στα άτομα (ειδικά της Έκτης και των Δικτύων – και όχι μόνο) που στο Μεξικό και στον κόσμο νοιάζονται για τους ζαπατιστικούς λαούς και –ανάλογα με τον χρόνο, τη γεωγραφία και τον τρόπο τους– ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις, τείχη και σύνορα ή τους φράχτες που μας υψώνουν, η καρδιά τους συνεχίζει να χτυπά μαζί με τη δική μας.

Ο ερχομός της νέας κυβέρνησης δεν μας ξεγέλασε. Γνωρίζουμε ότι ο Τύραννος έχει ως πατρίδα μόνο το χρήμα. Αυτός κυβερνά τον κόσμο και την πλειοψηφία των τσιφλικιών που ονομάζουν «χώρες».
Γνωρίζουμε επίσης ότι η εξέγερση απαγορεύεται όπως και η αξιοπρέπεια και η οργή. Αλλά σε όλο τον κόσμο, στις πιο ξεχασμένες και περιφρονημένες γωνιές του, υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται και αρνούνται να γίνουν τροφή για τη μηχανή. Άνθρωποι που δεν υποτάσσονται, δεν ξεπουλιούνται, δεν παραδίνονται. Έχουν πολλά χρώματα, πολλές είναι οι σημαίες τους, πολλές οι γλώσσες που μιλούν και γιγάντια η αντίσταση και η εξέγερσή τους.

Ο Τύραννος και οι διαχειριστές του, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν αυτό που θεωρούν κακό παράδειγμα, χτίζουν τείχη, σύνορα και φράχτες. Αλλά δεν μπορούν να τα καταφέρουν γιατί είναι αδύνατο να ανακοπεί και να φυλακιστεί η αξιοπρέπεια, το θάρρος, η οργή και η εξέγερση. Ακόμα κι αν κρυφτούν πίσω από τα τείχη, τα σύνορα, τους φράχτες, τους στρατούς και τις αστυνομίες, τους νόμους και τα διατάγματά τους, αργά ή γρήγορα η εξέγερση θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν. Και δεν θα υπάρξει ούτε συγχώρεση ούτε λήθη.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η ελευθερία μας θα είναι έργο μόνο δικό μας, των ιθαγενών λαών. Με τον νέο διαχειριστή στο Μεξικό συνεχίστηκαν και οι διώξεις και ο θάνατος: μέσα σε μόλις λίγους μήνες δέκα περίπου σύντροφοι του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, κοινωνικοί αγωνιστές, δολοφονήθηκαν. Ανάμεσα τους ένας αδελφός που σέβονταν ιδιαίτερα οι ζαπατιστικοί λαοί: ο Samir Flores Soberanes δολοφονήθηκε ύστερα από υπόδειξη του διαχειριστή, ο οποίος συνεχίζει τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα που αφανίζουν ολόκληρους λαούς, καταστρέφουν τη φύση και μετατρέπουν το αίμα των ιθαγενών λαών σε κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο.

Για αυτόν τον λόγο, προς τιμήν των αδελφών που έχουν σκοτωθεί, διωχθεί, εξαφανιστεί ή φυλακιστεί, αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη ζαπατιστική καμπάνια, που σήμερα κορυφώνεται και δημοσιοποιείται, SAMIR FLORES VIVE (Ο SAMIR FLORES ΖΕΙ). Μετά από χρόνια σιωπηλής δουλειάς, παρά την πολιορκία, παρά τις εκστρατείες του ψεύδους, παρά τις συκοφαντίες, παρά τις στρατιωτικές περιπολίες, παρά την εθνοφυλακή, παρά τις αντι-αντάρτικες καμπάνιες που μεταμφιέζονται σε κοινωνικά προγράμματα, παρά τη λήθη και την απαξίωση, έχουμε γίνει περισσότεροι και πιο δυνατοί.

Και σπάσαμε τον κλοιό.
Βγήκαμε χωρίς να ζητήσουμε την άδεια, και τώρα βρισκόμαστε και πάλι μαζί σας αδελφές, αδελφοί και αδελφοίες, σύντροφοι, συντρόφισσες και συντροφόισσες. Ο κυβερνητικός κλοιός έμεινε πίσω μας, δεν δούλεψε και δεν θα δουλέψει ποτέ. Ακολουθούμε μονοπάτια και διαδρομές που δεν υπάρχουν στους χάρτες και τους δορυφόρους. Τα συναντάμε μόνο στη σκέψη των προγόνων μας.
Μαζί με μας, τους και τις ζαπατίστας, στις καρδιές μας πορεύεται και ο λόγος, η ιστορία και το παράδειγμα των λαών μας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αντρών και των γυναικών. Έξω βρήκαμε σπίτι, τροφή, αυτί και λόγο. Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον όπως μόνο όσοι μοιράζονται τον πόνο, την ιστορία, την αγανάκτηση και την οργή μπορούν να καταλάβουν.

Έτσι, καταλάβαμε όχι μόνο ότι οι φράχτες και τα τείχη εξυπηρετούν μονάχα τον θάνατο αλλά και ότι η αγοραπωλησία των συνειδήσεων από τις κυβερνήσεις είναι όλο και πιο μάταιη. Δεν εξαπατούν πια, δεν πείθουν πια, σκουριάζουν, σπάνε και καταποντίζονται.
Έτσι βγήκαμε έξω. Ο Τύραννος έμεινε πίσω πιστεύοντας ότι ο κλοιός του θα μας κρατούσε φυλακισμένους. Από μακριά βλέπαμε τις πλάτες των εθνοφυλάκων, των στρατιωτών, των αστυνομικών, τα προγράμματα, τις βοήθειες και τα ψέματα. Πηγαινοερχόμασταν και μπαινοβγαίναμε. 10, 100, 1000 φορές το κάναμε και ο Τύραννος παρακολουθούσε χωρίς να μας κοιτάζει, σίγουρος για τον φόβο που προξενούσε ο φόβος του.

Οι πολιορκητές έμειναν σαν ένας βρώμικος λεκές, περικυκλωμένοι οι ίδιοι μέσα σε ένα έδαφος που διευρύνθηκε, ένα έδαφος όπου εξαπλώνεται η εξέγερση.

Αδελφοί και αδελφές, συντρόφισσες και σύντροφοι:

Παρουσιαζόμαστε μπροστά σας με νέα Καρακόλ και περισσότερους αυτόνομους εξεγερμένους ζαπατιστικούς δήμους σε νέες περιφέρειες του νοτιοανατολικού Μεξικού.
Από σήμερα θα υπάρχουν και τα Κέντρα Αυτόνομης Αντίστασης και Ζαπατιστικής Εξέγερσης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτά τα κέντρα θα αποτελούν επίσης έδρες των Καρακόλ, των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης και των Αυτόνομων Εξεγερμένων Ζαπατιστικών Δήμων (MAREZ).

Αν και με αργό ρυθμό –ως οφείλουν σύμφωνα με το όνομά τους– τα 5 αρχικά Καρακόλ μετά από 15 χρόνια πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς αναπαράχθηκαν. Οι MAREZ και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης έπρεπε να αποκτήσουν παιδιά και να τα δουν να μεγαλώνουν. Από τώρα και στο εξής θα είναι 12 τα Καρακόλ καθώς και τα αντίστοιχα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης.
Αυτή η εκθετική ανάπτυξη, που σήμερα μας επιτρέπει να βγούμε για άλλη μια φορά από τον κλοιό, οφείλεται κυρίως σε δύο πράγματα:

Το πρώτο και το σημαντικότερο είναι η πολιτική οργανωτική δουλειά και το παράδειγμα των γυναικών, των αντρών, των παιδιών και των ηλικιωμένων που αποτελούν τις ζαπατιστικές βάσεις στήριξης· και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων ζαπατίστας. Κινητοποιήθηκαν συντρόφισσες όλων των ηλικιών για να μιλήσουν με άλλες αδελφές οργανωμένες ή μη.  Οι νέοι ζαπατίστας, χωρίς να εγκαταλείψουν τις προτιμήσεις και τα θέλω τους, απέκτησαν γνώσεις από τις επιστήμες και τις τέχνες, τις οποίες μεταδίδουν σε όλο και περισσότερους νέους. Η πλειοψηφία της νεολαίας και κυρίως οι γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις που τους προσδίδουν δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και ευφυΐα. Έτσι μπορούμε να πούμε – χωρίς ίχνος πικρίας, και με περηφάνια ότι οι γυναίκες ζαπατίστας όχι μόνο είναι στην πρώτη γραμμή αλλά και σαν το πουλί Pujuy μας δείχνουν τον δρόμο που υπάρχει εμπρός μας για να μη χαθούμε, τα όριά του για να μην παρεκκλίνουμε και τα νώτα μας για να μην μείνουμε πίσω.

Το δεύτερο είναι η κυβερνητική πολιτική που καταστρέφει την κοινότητα και τη φύση, και ειδικότερα η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που αυτοαποκαλείται Τέταρτος Μετασχηματισμός (). Οι παραδοσιακές κομματικές κοινότητες έχουν πληγεί από την περιφρόνηση, τον ρατσισμό και την απληστία της σημερινής κυβέρνησης και έχουν προχωρήσει σε ανοιχτή ή κρυφή εξέγερση. Όσοι πίστευαν ότι με την αντι-αντάρτικη πολιτική της ελεημοσύνης θα διασπούσαν τον ζαπατισμό και θα εξαγόραζαν την αφοσίωση των μη-ζαπατίστας ενθαρρύνοντας τη σύγκρουση και την απογοήτευση, έδωσαν τα επιχειρήματα που έλειπαν για να πείσουν αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές ότι είναι απαραίτητο να υπερασπιστούν τη γη και τη φύση.

Η κακή κυβέρνηση πίστευε και πιστεύει ότι αυτό που οι άνθρωποι περιμένουν και χρειάζονται είναι χρηματική ελεημοσύνη.  Τώρα οι ζαπατιστικοί και πολλοί μη ζαπατιστικοί λαοί καθώς και οι αδελφοί λαοί του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου στο νοτιοανατολικό Μεξικό και σε ολόκληρη τη χώρα τής απαντούν και τη διαψεύδουν.

Καταλαβαίνουμε ότι ο σημερινός διαχειριστής συγκροτήθηκε στο PRI μέσα από μια «ιθαγενίστικη» αντίληψη, σύμφωνα με την οποία οι αυτόχθονες το μόνο που επιθυμούν διακαώς είναι να πουλήσουν την αξιοπρέπειά τους και να πάψουν να είναι αυτοί που είναι· ότι ο ιθαγενής μπορεί να είναι μονάχα ένα έκθεμα στα μουσεία, μια πολύχρωμη χειροτεχνία για να καλύψει ο ισχυρός το γκρίζο της καρδιάς του. Γι’ αυτό και το άγχος του προκειμένου τα τείχη-τρένα του (αυτό του Ισθμού και το κακώς αποκαλούμενο Τρένο Μάγια) να ενσωματώσουν στο τοπίο τα ερείπια ενός πολιτισμού προς τέρψη του τουρίστα.

Αλλά οι αυτόχθονες είμαστε ζωντανοί, εξεγερμένοι και αντιστεκόμαστε. Και ο διαχειριστής προσπαθεί τώρα να «αναμορφώσει» έναν από τους επιστάτες του, έναν δικηγόρο που κάποτε ήταν ιθαγενής και τώρα, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία, επιδίδεται στο να διασπά, να διώκει και να χειραγωγεί εκείνους που κάποτε ήταν όμοιοι του. Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιθαγενών Λαών (INPI) λειαίνει καθημερινά τη συνείδησή του με ελαφρόπετρα για να εξαλείψει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Πιστεύει ότι έτσι θα ασπρίσει το δέρμα του, και η λογική του είναι ίδια με του Τυράννου. Ο διαχειριστής τον συγχαίρει, συγχαίροντας παράλληλα τον εαυτό του: δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιχειρήσει να ελέγξει τους εξεγερμένους από έναν μετανοημένο που μετατράπηκε σε ξεπουλημένη μαριονέτα του δυνάστη.

***

Αυτά τα μάθαμε εδώ και πάνω από 25 χρόνια.
Αντί να αναρριχηθούμε στα αξιώματα των κακών κυβερνήσεων ή να γίνουμε ένα κακέκτυπο εκείνων που μας ταπεινώνουν και μας καταπιέζουν, η ευφυΐα και η γνώση μας επικεντρώθηκε στη δική μας ανάπτυξη, στο δικό μας δυνάμωμα.

Χάρη στις αδελφές, στους αδελφούς και στούις αδελφούες του Μεξικού και του κόσμου, που συμμετείχαν στις συναντήσεις, και στα σπορεία – σαν αυτά που συγκαλούμε αυτήν τη στιγμή, η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι γνώσεις μας διευρύνθηκαν και έγιναν ακόμα πιο καθολικές, δηλαδή πιο ανθρώπινες. Μάθαμε να κοιτάζουμε, να ακούμε και να μιλάμε με το άλλο, χωρίς κοροϊδία, χωρίς καταδίκες, χωρίς ετικέτες. Μάθαμε ότι ένα όνειρο που δεν περιλαμβάνει τον κόσμο, είναι ένα όνειρο μικρό.

Αυτό που τώρα γνωστοποιούμε και δημοσιεύουμε, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας προβληματισμού και αναζήτησης. Χιλιάδες συνελεύσεις των ζαπατιστικών κοινοτήτων στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού σκέφτηκαν και αναζήτησαν δρόμους, τρόπους, χρόνους. Αψηφώντας την περιφρόνηση του ισχυρού, που μας έχει διαγράψει θεωρώντας μας αδαείς και ανόητους, χρησιμοποιήσαμε την ευφυΐα, τη γνώση και τη φαντασία.

Εδώ σας παραθέτουμε τα ονόματα των νέων Κέντρων Αυτόνομης Αντίστασης και Ζαπατιστικής Εξέγερσης (CRAREZ). Τα νέα Κέντρα είναι 11 και, μαζί με τα 5 αρχικά Καρακόλ, φτάνουν συνολικά τα 16. Μαζί με τους αρχικούς Αυτόνομους Δήμους, οι οποίοι είναι 27, το σύνολο των Ζαπατιστικών Κέντρων ανέρχεται στα 43.
Ονόματα και τοποθεσία των νέων Καρακόλ και Αυτόνομων Εξεγερμένων Ζαπατιστικών Δήμων (MAREZ):
 1. Νέο Καρακόλ, με το όνομα Συλλογική ηκαρδιά των εξεγερμένων σπόρων, μνήμη του Συντρόφου Galeano. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του ονομάζεται Βήματα της ιστορίας για τη ζωή της ανθρωπότητας. Έδρα του η La Unión, ανακτημένη γη, δίπλα στο εχίδο San Quintín, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο του στρατού της κακής κυβέρνησης (επίσημος Δήμος Ocosingo).
 2. Νέος Αυτόνομος Δήμος. Ονομάζεται Ελπίδα της Ανθρωπότητας. Η έδρα του βρίσκεται στο εχίδο Santa María  (επίσημος δήμος Chicomuselo).
 3. Ο επόμενος Αυτόνομος Δήμος ονομάζεται Ernesto Che Guevara. Η έδρα του είναι το El Belén (επίσημος δήμος Motozintla).
 4. Νέο Καρακόλ με το όνομα Σπείρα της αξιοπρέπειας που υφαίνει τα χρώματα της ανθρωπότητας στη μνήμη των πεσόντων. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του ονομάζεται Σπόρος που ανθίζει με τη συνείδηση εκείνων που αγωνίζονται για πάντα. Έδρα του το Tulan Kau, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Amatenango del Valle).
 5. Το επόμενο νέο Καρακόλ ονομάζεται Ανθίζοντας ο εξεγερμένος σπόρος. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης του λέγεται Νέο χάραμα αντίστασης και εξέγερσης για τη ζωή και την ανθρωπότητα. Η έδρα του βρίσκεται στην Κοινότητα Patria Nueva, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Ocosingo).
 6. Ο νέος Αυτόνομος Δήμος ονομάζεται Σπέρνοντας συνείδηση για να θερίσουμε επαναστάσεις για τη ζωή. Έδρα του το Tulan Kau, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Amatenango del Valle).
 7. Νέο Καρακόλ με το όνομα Προς τιμήν της μνήμης του Συντρόφου Manuel. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του ονομάζεται Η εξεγερμένη σκέψη των ιθαγενών λαών. Έδρα του είναι το Dolores Hidalgo, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Ocosingo).
 8. Το επόμενο νέο Καρακόλ ονομάζεται Αντίσταση και εξέγερση ένας νέος Ορίζοντας. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης του ονομάζεται Το φως που λάμπει στον κόσμο. Έδρα του η κοινότητα Nuevo Jerusalén, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Ocosingo).
 9. Νέο Καρακόλ με το όνομα Ρίζα των αντιστάσεων και των εξεγέρσεων για την ανθρωπότητα. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης του ονομάζεται Καρδιά των ζωών μας για ένα νέο μέλλον. Έδρα του το εχίδο Jolj’a (επίσημος δήμος Tila).
 10. Νέος Αυτόνομος Δήμος. Ονομάζεται 21 de Diciembre (21 του Δεκέμβρη). Έδρα του η Ranchería Kanal Hulub (επίσημος δήμος Chilón).
 11. Νέο Καρακόλ. Ονομάζεται Jacinto Canek. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του έχει το όνομα Άνθος του λόγου μας και φως των λαών μας που αντανακλά για όλους. Έδρα του είναι η κοινότητα του CIDECI-Πανεπιστήμιο της Γης (επίσημος δήμος San Cristóbal de las Casas).
Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία προσκαλούμε την Έκτη, τα Δίκτυα, το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και τους έντιμους ανθρώπους να έρθουν και από κοινού με τους ζαπατιστικούς λαούς να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση των CRAREZ είτε με υλική και οικονομική στήριξη είτε καρφώνοντας, κόβοντας, κουβαλώντας, συμβουλεύοντας και ζώντας μαζί μας· ή με τον τρόπο και τη μορφή που θεωρούν την πλέον ενδεδειγμένη. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε ένα κείμενο όπου θα εξηγούμε πώς, πότε και πού μπορείτε να εγγραφείτε για να συμμετάσχετε.

***

Αδελφές και αδελφοί, σύντροφοι και συντρόφισσες:
Καλούμε το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο-Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης (CNI-CIG) για να συναντηθούμε και να γνωρίσετε το έργο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί, να μοιραστούμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τα χτυπήματα, τις αδυναμίες αλλά και τους σπόρους που βλέπουμε πως αποφέρουν καλύτερους καρπούς στον αγώνα καθώς και αυτούς που δεν δίνουν καρπούς και μας οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα, ώστε να σταματήσουμε να τους χρησιμοποιούμε. Να συναντηθούμε με αυτούς που πραγματικά θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα και να συζητήσουμε για τις καλές και τις κακές σοδειές. 

Συγκεκριμένα σας προτείνουμε να πραγματοποιήσουμε από κοινού σε ένα από τα Καρακόλ μια συνάντηση που θα μπορούσε να ονομαστεί ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ-ΓΗΣ ή όπως νομίζετε καλύτερα, ανοιχτή σε όλα τα άτομα, στις ομάδες, στις συλλογικότητες και στις οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα για τη ζωή. Η ημερομηνία που σας προτείνουμε είναι εντός του Οκτωβρίου του 2019, τις ημέρες που θεωρείτε κατάλληλες. Επίσης, προσφέρουμε ένα από τα Καρακόλ  προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ή η συνέλευση του Eθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, σε ημερομηνία που θεωρείτε περισσότερο κατάλληλη.

Καλούμε την Έκτη και τα Δίκτυα να ξεκινήσουν την ανάλυση και τη συζήτηση για τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Δικτύου Αντίστασης και Εξέγερσης, Πόλου, Πυρήνα, Ομοσπονδίας, Συνομοσπονδίας ή όπως αλλιώς ονομαστεί, που να βασίζεται στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία αυτών που το αποτελούν απορρίπτοντας ρητά τον ηγεμονισμό και την ομογενοποίηση, και στο οποίο η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια θα είναι άνευ όρων, οι καλές και κακές εμπειρίες του αγώνα του καθενός θα μοιράζονται· και αυτό θα εργάζεται για τη διάδοση των ιστοριών των από κάτω και αριστερά.

Γι’ αυτό, ως ζαπατίστας θα συγκαλέσουμε διμερείς συνελεύσεις με ομάδες, συλλογικότητες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις γεωγραφίες τους. Δεν θα κάνουμε μεγάλες συναντήσεις. Τις επόμενες μέρες θα γνωστοποιήσουμε –φυσικά σε εκείνους που δεχθούν–  το πώς, το πότε, και το πού θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις που προτείνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα ημερολόγια και τις γεωγραφίες τους.

Καλούμε ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΖΩΗ σε φεστιβάλ, συναντήσεις, σπορεία, γιορτές, ανταλλαγές ή όπως αλλιώς θέλετε να ονομάσετε αυτά τα μοιράσματα. Θα σας γνωστοποιήσουμε το πότε, το πώς, και το πού θα μπορούσαν να γίνουν. Αυτό περιλαμβάνει τη Συνάντηση για την Τέχνη/ CompArte και το κινηματογραφικό φεστιβάλ Puy ta Cuxlejaltic, αλλά κι όχι μόνο. Σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις CompArtes ειδικές για κάθε τέχνη (Θέατρο, Χορός, Πλαστικές Τέχνες, Λογοτεχνία, Μουσική κ.λπ.). Θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση για την επιστήμη ConCiencias, ίσως ξεκινώντας με τις Κοινωνικές Επιστήμες. Θα πραγματοποιηθούν σπορεία της Κριτικής Σκέψης, ίσως αρχίζοντας με το θέμα της Θύελλας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΟΡΓΗ, ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ σε συναντήσεις συγγενών των δολοφονημένων, εξαφανισμένων και φυλακισμένων, καθώς και τις οργανώσεις, τις ομάδες και τις συλλογικότητες που τους συντροφεύουν στον πόνο, στην οργή και στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Ως μοναδικό στόχο θα έχουν να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν όχι μόνο πόνους αλλά κυρίως τις εμπειρίες τους από αυτή την αναζήτηση. Οι ζαπατιστικοί λαοί θα περιοριστούμε στο ρόλο του οικοδεσπότη.

Οι συντρόφισσες ζαπατίστας θα συγκαλέσουν μια νέα Συνάντηση των Γυναικών που αγωνίζονται, σε χρόνο, τόπο και με τρόπο που εκείνες αποφασίσουν. Θα σας γνωστοποιηθεί η ημερομηνία με το μέσο που εκείνες αποφασίσουν. Σας προειδοποιούμε όμως μια και καλή ότι θα είναι μόνο για γυναίκες, γι’ αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες μέχρι να πουν οι ίδιες.
Θα δούμε αν υπάρχει τρόπος να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των άλλων[i], αντικείμενο της οποίας θα είναι να μοιραστούν όχι μόνο τους πόνους, τις αδικίες, τις διώξεις και τις μαλακίες που υφίστανται αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αγωνίζονται, και τη δύναμή τους. Οι ζαπατιστικοί λαοί θα περιοριστούμε στο ρόλο του οικοδεσπότη.

Θα εξετάσουμε επίσης τη δυνατότητα να υπάρξει μια συνάντηση ομάδων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τη μορφή και τον τρόπο που εκείνες αποφασίσουν. Οι ζαπατιστικοί λαοί θα περιοριστούμε στο ρόλο του οικοδεσπότη.

***

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αδελφοί και αδελφές,
Είμαστε εδώ, είμαστε ζαπατίστας. Για να μας δουν, καλύψαμε το πρόσωπο. Για να μας ονομάσουν, αρνηθήκαμε το όνομά μας. Στοιχηματίζουμε στο παρόν για να έχουμε μέλλον, και για να ζήσουμε, πεθαίνουμε. Είμαστε ζαπατίστας, στην πλειοψηφία μας ιθαγενείς με ρίζες από τους Μάγιας, και δεν ξεπουλιόμαστε, δεν παραδινόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

Είμαστε εξέγερση και αντίσταση. Είμαστε μια από τις πολλές βαριοπούλες που θα συντρίψουν τα τείχη, είμαστε ένας από τους πολλούς ανέμους που θα σαρώσουν τη γη και ένας από τους πολλούς σπόρους που θα γεννήσουν άλλους κόσμους.

Είμαστε ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης .
Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού

Εκ μέρους των αντρών, των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων ζαπατιστικών βάσεων στήριξης και της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής-Γενικής Διοίκησης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Moisés

Μεξικό, Αύγουστος 2019.


[i] «Otroas» στο κείμενο: αναφέρεται στο τρίτο φύλο.


Πηγή: https://paliacatezapatista.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου