Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Η επανάσταση των γυναικών στην Rojava: Ανάγνωση ποίησης + ανταλλαγή εμπειριών με το Kongra Star



Μια γυναικεία επανάσταση λαμβάνει χώρα στην Rojava, μια αυτοδιοικούμενη περιοχή που βρίσκεται στη Βόρεια Συρία, φέρνοντας ένα νέο πολιτικό μοντέλο από κάτω προς τα πάνω, χωρίς κράτος και  με δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, που ονομάζεται δημοκρατικός συνομοσπονδισμός. Ομάδες γυναικών ηγούνται συστημάτων κοινής κοινωνικής ζωής που περιλαμβάνουν συμβούλια, κόμματα, συνεταιρισμούς, ακαδημίες και αμυντικές στρατιωτικές μονάδες,προκειμένου να οργανώσουν την κοινωνία σύμφωνα με αντισεξιστικές και μη πατριαρχικές αρχές. 

Οργανωμένη στο πλαίσιο του σχηματισμού ΙΙΙ (ΣΜ: μια πλατφόρμα του Ινστιτούτου Σύγχρονων Τεχνών του Λονδίνου, που δίνει έμφαση στη συλλογική παραγωγή και μάθηση και μορφές κοινωνικότητας), αυτή η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή ατομικών και συλλογικών εμπειριών του αγώνα και στο άνοιγμα μιας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ του κοινού του Λονδίνου και των βασικών παραγόντων της Ροζάβα για την εξέλιξη της επανάστασης και την πρακτική της αυτόνομης δημοκρατίας.

 

Η Jaye Griffiths θα διαβάσει το «Rubáiyát of Rojava» της  Rahila Gupta, ένα μακροσκελές ποίημα σε τετράστιχα σχετικά με την εμπειρία και τις συναντήσεις της δημοσιογράφου στην περιοχή, παρέχοντας έτσι μια εισαγωγή στο κίνημα και τις πολιτικές του ιδεολογίες. Θα ακολουθήσει ένα Q & A (ερωτήσεις και απαντήσεις ) με την Gupta, καθώς και ζωντανή συνομιλία με την Evin Swed, εκπρόσωπο του Kongra Star της Rojava, της συνομοσπονδίας γυναικείων οργανώσεων, την Asmin Roni, μέλος της δύναμης αυτοάμυνας του YPJ και την Hevidar Abdullah, διευθύντρια του κοινοτικού συνεταιρισμού γυναικών στη Rojava. Τις συνομιλίες θα συντονίσει η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου των Kongra Star, Rohash Shexo, η συγγραφέας Rahila Gupta και η  καλλιτέχνιδα Alda Terracciano.

***
Η  Hevidar Abdullah γεννήθηκε στην πόλη Al-Hasakah στο καντόνι Jazeera και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Al-Hasakah. Η κ. Abdullah είναι επί του παρόντος εκπρόσωπος και είναι υπεύθυνη για τον κοινοτικό συνεταιρισμό γυναικών στο συγκεκριμένο καντόνι όπου διαχειρίζεται τα σχέδια και την ανάπτυξη των κοινοτικών συνεταιρισμών γυναικών για ένα δημοκρατικό, ελεύθερο και δικαιότερο οικονομικό σύστημα στη Ροζάβα - Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας.

Η Jaye Griffiths είναι μια πολύ γνωστή ηθοποιός του βρετανικού θεάτρου και της  τηλεόρασης. Αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται στο Ατύχημα.

Η Rahila Gupta είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος και συγγραφέας. Η δουλειά της εμφανίστηκε στο openDemocracy, στπ The Guardian και στο New Humanist μεταξύ άλλων περιοδικών και online πλατφορμών. Τα βιβλία της περιλαμβάνουν το Enslaved: Η νέα βρετανική δουλεία, το From Homebreakers to Jailbreakers, το Southall Black Sisters και άλλα. Η  Gupta είναι  συνεργάτης της Βασιλικής Λογοτεχνικής Εταιρείας.

Η Asmin Roni είναι από το Κομπάνι. Ήταν στέλεχος του YPJ (Μονάδες Προστασίας Γυναικών) στην αρχή της επανάστασης και αγωνίστηκε ενάντια στο ISIS σε Kobani, Manbij και Raqqa. Η Roni είναι επί του παρόντος η διοικητής αλλοδαπών μαχητών του YPJ.

Η Rohash Shexo είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και δημοσιογράφος με καταγωγή από τη Rojava, το Δυτικό Κουρδιστάν στη Συρία. Σπούδασε δημοσιογραφία και μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το 1997 άρχισε το ταξίδι της το αφιερωμένο στην εκπροσώπηση των γυναικών. Πριν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Shexo εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο. Επί του παρόντος, είναι μέλος της επιτροπής διαχείρισης της γυναικείας οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Λονδίνου, Roj Women Association (RWA). Τα τελευταία χρόνια, η Shexo ήταν εκπρόσωπος του Kongra Star και επικεντρώθηκε στο απελευθερωτικό κίνημα των γυναικών.

Η  Evin Swed γεννήθηκε στο Qamishli και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Aleppo. Από το 2007 έως το 2014, εργάστηκε ως καθηγήτρια μαθηματικών σε σχολεία και από το 2014 έως το 2016, ως διευθύντρια της Ronahi TV. Στο έκτο συνέδριο του Kongra Star, εξελέγη στην θέση της εκπροσώπου.

Η Alda Terracciano είναι καλλιτέχνης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός ερευνητής στον τομέα της τέχνης και της εικαστικής τέχνης, της ψηφιακής οικονομίας, της κληρονομιάς και των μεταναστευτικών σπουδών. Ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια των Μελλοντικών  Ιστορικών, το πρώτο αρχείο τέχνης της Αφρικής, της Ασίας και της Καραϊβικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το οποίο επινόησε και σκηνοθέτησε πρωτοποριακά έργα. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής των  ALDATERRA projects, άνοιξε τους  Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου και πρόσφατα παρουσίασε την τελευταία της πλούσια δημιουργία Zelige Door στην Golborne Road,  με μέλη της Μαροκινής κοινότητας του Δυτικού Λονδίνου , στο Tate Exchange.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου