Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Οι Kούρδοι της Τουρκίας αποφασίζουν για την αυτοδιεύθυνση τους

Ολοκληρώθηκε η διήμερη έκτακτη  Γενική Συνέλευση του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK)  στην κουρδική πρωτεύουσα του Βόρειου Κουρδιστάν, Αμέντ (Ντιγιαρμπακίρ) .
 
Χίλιοι αντιπρόσωποι παρακολούθησαν την έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν για  την "αυτο-διοίκηση» μέσα σε μία πολεμική κατάσταση απαγορεύσεων κυκλοφορίας και πολιορκιών  κουρδικών πόλεων και κωμοπόλεων.Το τελικό ψήφισμα με τίτλο «Διακήρυξη του πολιτικού ψηφίσματος σχετικά με την αυτοδιοίκηση", διαβάστηκε από την συμπρόεδρο του DTK Selma Irmak στην κουρδική γλώσσα και τον Χατίπ Ντίκλ στα τουρκικά.

 Το ψήφισμα τόνισε την ιστορική και σημαντική διαδικασία που βιώνει η Μέση Ανατολή  σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Κουρδιστάν και της Τουρκίας, και υπογράμμισε το χάος που προκαλείται από τον παγκόσμιο καπιταλισμό, ο οποίος βλάπτει τους λαούς της Ανατολίας, της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής.
Στο ψήφισμα το DTK δήλωσε ότι τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας παραμένουν άλυτα, λόγω των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων, αλλά ότι αυτό το χάος φέρνει επίσης  την εμφάνιση νέων εναλλακτικών δημοκρατικών προτύπων για να αντικαταστήσουν τις αποτυχημένες δομές του παρελθόντος.

Στο τελικό ψήφισμα υπενθυμίζεται ότι ο κουρδικός λαός έχει ανακυρήξει την  αυτοδιεύθυνσή του σε ορισμένες πόλεις μετά την κατάρευση της συμφωνίας Ντολμαμπαχτσέ (μεταξύ του κουρδικού κινήματος και του τουρκικού κράτους), η οποία είχε επιτευχθεί μέσω των συνομιλιών στο Ιμραλί (με τον Οτσαλάν). Η έναρξη ενός πολέμου, με επιχειρήσεις εδάφους και αέρος  εναντίον των περιοχών των ανταρτών και η  καταστολή των πιο νόμιμων και δημοκρατικών αιτημάτων του  λαού με τη χρήση βίας σημαίνει ότι ο κουρδικός λαός έπρεπε, πρέπει να υπερασπιστεί τον  εαυτό του.

Το DTK επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υπερασπίζονται τους τομείς της αυτοδιοίκησης μέσω  τάφρων και οδοφραγμάτων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων και των απόπειρων δολοφονίας με στόχο αμάχους,  νέους και  πολιτικούς υπό την πρόφαση της "δημόσιας ασφάλειας" .
 
"Η νόμιμη αντίσταση που οργάνωσε ο λαός μας ενάντια στις πολιτικές που μειώνουν το ζήτημα (Κουρδικό) μόνο στην εικόνα των χαρακώματα και η χρήση της « νόμιμης κρατικής τρομοκρατίας »εναντίον τους, είναι ουσιαστικά η απαίτηση και ο αγώνας για την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική δημοκρατία. Ο κουρδικός λαός έχει ξεκινήσει μια διαδικασία  αγώνα που βασίζεται στην αυτο-διάθεση μετά την απόρριψη των απαιτήσεών τους για νομική και πολιτική αναγνώρηση. Αυτή η πάλη έχει ως αφετηρία την επιθυμία για δημοκρατική πολιτική και διακυβέρνηση, τη συνύπαρξη και την επίτευξη μιας δημοκρατικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος με βάση ένα πολιτικό καθεστώς για τους Κούρδους. "
 
"Πρόκειται λοιπόν για ένα ζήτημα δημοκρατίας και  ελευθερίας που μπορεί να διευθετηθεί μόνο μέσω του διαλόγου και των πολιτικών διαπραγματεύσεων, με την εκ νέου έναρξη των συνομιλιών και η ελευθερία του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι απαραίτητη για μια τέτοια διαδικασία ώστε να ξαναρχίσουν και να είναι διαρκείς», δήλωσε το DTK.

Το DTK δήλωσε επίσης ότι το δημοκρατικό σύστημα αυτονομίας, το οποίο είχε προηγουμένως τεθεί στην κοινή γνώμη από αυτούς και επίσης απο το «Δημοκρατικό Κογκρέσο (HDK), το Λαϊκό Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών» (HDP) στο μανιφέστο τους, θα διασφαλήσει επίσης ένα αποτέλεσμα για το κουρδικό ζήτημα με βάση τις δημοκρατικές αρχές.
 
«Οι περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν ανακυρήξει την αυτοδιοίκησης στοχεύονται απο τανκς, επιθέσεις πυροβολικού καθώς και απο  χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες για μήνες τώρα. Αυτές οι επιθέσεις που στοχεύουν στην μαζική δολοφονία και τον εκφοβισμό των ανθρώπων δεν προκαλούν μόνο θύματα, αλλά και  καταστρέφουν την ιστορική-πολιτιστική μας κληρονομιά και τους χώρους λατρείας. Ο κουρδικός λαός ενισχύει την αντίστασης στις περιοχές της αυτοδιοίκησης. Η αντίσταση αυτή στηρίζεται σε μια δίκαιη και νόμιμη βάση και οπωσδήποτε θα θριαμβεύσει. Όσοι στοχεύουν σε αυτή την θέληση αντίστασης, από την άλλη πλευρά, θα είναι υπόλογοι μπροστά στην δημοκρατική Τουρκία, την ιστορία και την ανθρωπότητα. "

Το τελικό ψήφισμα τονίζεται ότι, "Εμείς, ως το DTK αγκαλιάζουμε τις ανακοινώσεις της αυτοδιοίκησης από τις τοπικές συνελεύσεις των ανθρώπων και το δίκαιο και νόμιμο της λαϊκής αντίστασης σε όλους τους τομείς. Θεωρούμε απαραίτητο ότι ο κουρδικός λαός και όλοι οι λαοί της Τουρκίας θα πρέπει να ενταχθούν και να στηρίξουν αυτή την αντίσταση, στο πλαίσιο του αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτό είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας και όχι ένα πρόβλημα  χαρακωμάτων και οδοφραγμάτων, όπως η κυβέρνηση του ΑΚΡ ισχυρίζεται. Η επιθετική πολιτική του ΑΚΡ έχει ως στόχο να σπάσει τη λαϊκή βούληση για την τοπική δημοκρατία και μια ελεύθερη ζωή. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που προκαλούνται από την αποτυχία στην επίτευξη μιας δημοκρατικής και πολιτική επίλυση του κουρδικού ζητήματος. "
 
Το τελικό ψήφισμα ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις και οι συζητήσεις κατά τη γενική συνέλευση του DTK έκλεισαν με συμφωνία στο να διεκδικηθεί και να αναπτυχθεί η έννοια της αυτονομίας, αναγνωρίζει τη νομιμότητα της ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας ενάντια στις πολιτικές του πολέμου και της βίας, και θέτει σε κίνηση μια ταυτόχρονη διαδικασία  κοινωνικής οικοδόμησης.
Το DTK τόνισε επίσης ότι ένα σύστημα δημοκρατικής αυτονομίας  για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος δεν ήταν ανεξάρτητο από τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, η οποία- προστιθέτει- δεν θα είναι δυνατή εκτός εάν έχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που βασίζεται στην δημοκρατική αυτονομία.
Στη «Δήλωση του πολιτικού ψήφισμα σχετικά με την αυτοδιοίκηση", του DTK αναφέρονται τα ακόλουθα 14 σημεία, ως τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου για την επίλυση των πολιτικών, κοινωνικών και διοικητικών προβλημάτων σε σχέση με τα θέματα της δημοκρατικής αυτονομίας, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής δημοκρατίας.
 
1- Ο σχηματισμός των αυτόνομων περιφερειών, που περιλαμβάνει τη συνένωση πολλών γειτονικών επαρχιών στην βάση των πολιτιστικών, οικονομικών και γεωγραφικών ομοιότητων,
 
2- Η διαχείριση όλων αυτών των αυτόνομων περιφερειών και των πόλεων από τους φορείς της αυτοδιοίκησης που εκλέγονται από συνελεύσεις που έχουν μορφοποιηθεί  με μια δημοκρατική βάση, ενημερωμένες για τις βασικές αρχές του νέου δημοκρατικού συντάγματος της Τουρκίας. Η εκπροσώπηση των αυτόνομων περιφερειών στην TBMM (Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας) και στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης με βάση τις δημοκρατικές αρχές.
 
3- Τέλος σε κάθε είδους παρεμβάσεις/ απόφασεις από την κεντρική διοίκηση σχετικά με τις δημοκρατικά αυτόνομες περιφέρειες, άλλες διοικητικές μονάδες και τους εκλεγμένους, με εξαίρεση μόνο τις επιθεωρήσεις σύμφωνα με το νέο δημοκρατικό σύνταγμα? Κατάργηση του δικαιώματος της κυβέρνησης να απορρίψει τους εκλεγμένους από τις θέσεις τους.
 
4- Η εξασφάλιση της συμμετοχής της πόλη, της γειτονιάς, του χωριού, των νέων, των γυναικών και των  θρησκευτικών ομάδων »των αυτόνομων περιφερειών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εποπτείας..
 
5- Την προόθηση και την επέκταση της δημοκρατίας, την ίση εκπροσώπηση γυναικών σε συνελεύσεις,  μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και  στάδια της αυτοδιοίκησης, προκειμένου  την επίτευξη μιας ελεύθερης και δημοκρατικής ζωής. Αναγνώριση της εξουσίας για τις γυναίκες να σχηματίσουν συνελεύσεις, κοινότητες και κοινωνικές δομές, όπου χρειάζεται. Η έγκριση των συνελεύσεων των γυναικών σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τις γυναίκες, αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών στην ελεύθερη και αυτόνομη οργάνωση σε όλους τους τομείς.
 
6- Η συμμετοχή των νέων στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και αυτοδιεύθυνσης.
 
7- Διορθώσεις, και λήψη αποφάσεων για την  εκπαίδευσης μέσω της αυτο-διοίκησης.Παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις μητρικές γλώσσες καθώς και τα τουρκικά.Τροποποίηση του προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με το νέο δημοκρατικό σύνταγμα, τις οικουμενικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τοπική ιστορία και την πολιτιστική και κοινωνική διάκριση.
Αναγνώριση γλωσσών άλλων από την τουρκική ως επίσημες.
 
8-Παροχή ευκαιριών για εργασία και σπουδές στους τομείς της γλώσσας, ιστορίας και του πολιτισμού? Επανα-οργάνωση των χώρων λατρείας ως αυτόνομα ιδρύματα,
 
9- Παροχή υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικών υπηρεσιών από τις αυτόνομες διοικήσεις.
 
10-Επανα-ρύθμιση του δικαστικού συστήματος και των νομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το μοντέλο  Αυτόνομων Περιφερειών.  
 
11-Το δικαίωμα της εργασίας και της επίβλεψης της γης, του νερού και των ενεργειακών πηγών, και την κοινή χρήση των προϊόντων γύρω από οικολογικές αρχές που πρέπει να δοθεί στις διοικήσεις των αυτόνομων περιοχών.  Σχηματισμό και  ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής και λειτουργίας σε όλους τους τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η βιομηχανία και το εμπόριο, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του δημοκρατικού συντάγματος.Τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, την προώθηση και την δωρεά όλων των ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών στον τομέα αυτό.
 
12 Την πρόβλεψη και την εποπτεία των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών από τις αυτόνομες διοικήσεις.Διευθέτηση των υπηρεσιών κίνησης από τις τοπικές αρχές σε συμφωνία  με τα σχετικά κεντρικά ιδρύματα.
 
13- Εκχώρηση  τοπικού προϋπολογισμού για αυτόνομες περιφερειακές διοικήσεις για την παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται. Προσανατολισμένη στην γυναίκα κατάρτιση του προϋπολογισμού. Η συλλογή των φόρων από  υπηρεσείες της αυτοδιεύθυνσης  με βάση τις συμφωνίες και τις αρχές της ισότητας που θα συμφωνιθούν  με την κεντρική διοίκηση (κράτος) και άλλες τοπικές διοικήσεις.
Η κεντρική διοίκηση για να δώσει ένα μερίδιο από το σύνολο των φορολογικών εσόδων στις τοπικές διοικήσεις,Υλοποίηση των αναγκαίων προφυλάξεων από την κεντρική διοίκηση για την εξάλειψη της διαφοράς στο επίπεδο ανάπτυξης σε τοπικές περιοχές.
 
14- Σύναψη επίσημων τοπικών μονάδων ασφαλείας στο πλαίσιο της διαχείρισης των αυτόνομων περιφερειακών διοικήσεων, διευθέτηση του συντονιστικού έργου μεταξύ των τοπικών και κεντρικών μονάδων της ασφάλειας και της άμυνας.

Το DTK έκλεισε λέγοντας ότι η ανακοίνωση αυτή είναι μια δυναμική συζήτηση και μια αναζήτηση για τη συμφιλίωση, ανοικτή σε προτάσεις και την κριτική.
Για να ανοίξει ο δρόμος για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, το DTK κάλεσε όλες τους δημοκρατικούς και ελευθεριακούς κύκλους της κοινωνίας, τα πολιτικά κόμματα, τα άτομα, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τις θρησκευτικές ομάδες και ιδρύματα για την υποστήριξη του δίκαιου και νόμιμου αγώνα του κουρδικού λαού.
 
Το DTK κάλεσε επίσης όλους τους κοινωνικούς κύκλους και τα πολιτικά κόμματα στο Κουρδιστάν, καθώς και σε όλο τον κόσμο να σταθούν αλληλεγγύοι με το αίτημα του κουρδικού λαού για ελευθερία.


Πηγή:  rebelian https://athens.indymedia.org/post/1553658/

  http://kurdishquestion.com/index.php/kurdistan/north-kurdistan/kurds-decide-on-self-rule-in-north-kurdistan-turkey.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου